Wykonanie
Kurczaka, którego przedstawiłam w przepisie na
sałatkę z
figą można podawać z sosem na bazie
jogurtu greckiego i
ziół.
Oregano świeże i suszone dają inny aromat, dlatego często łączę je, by wzbogacić smak. Sos nadaje się praktycznie do wszystkiego - do
mięs, sałatek, do świeżych warzyw np.
marchewki,
papryki, pokrojonych w słupki.Składniki:1 opakowanie
jogurtu greckiego 500 mlświeża
miętaświeże
oreganosuszone oreganooliwa z oliweksok wyciśnięty z
cytrynysól,
pieprzJogurt wymieszać z posiekaną garścią świeżej
mięty, połowie tej porcji świeżego
oregano i łyżeczką
suszonego oregano. Dodać ok 2-3 łyżki
soku z cytryny,
sól i
pieprz do smaku. Na koniec polać ok łyżką
oliwy.