Wykonanie
Dorsz pieczony w folii w towarzystwie
cytryny,
koperku,
czosnku, przypraw oraz
masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :)
Składniki:400 g
filetów z dorsza atlantyckiegosok z jednej
cytryny2 plasterki
cytryny2 ząbki
czosnkułyżeczka posiekanego
koperkuprzyprawy (
bazylia,
szałwia,
kolendra)
sól,
pieprz50 g
masłaPrzygotowanie:
Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy
solą,
pieprzem oraz pozostałymi
przyprawami.
Sok z cytryny łączymy z wyciśniętym przez praskę
czosnkiem i drobno pokrojonym
koperkiem. W powstałej marynacie obtaczamy
rybę, a następnie odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć. Na foli układamy
rybę, wlewamy pozostałą marynatę, kładziemy równomiernie plasterki
masła i na każdym filecie układamy kawałki
cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Dorsza możemy podać z zapiekanymi
ziemniakami lub
fasolką szparagową.Smacznego :)