ßßß Cookit - przepis na Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem i czosnkiem.

Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem i czosnkiem.

nazwa

Wykonanie

Dorsz pieczony w folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :)
Składniki:
400 g filetów z dorsza atlantyckiego
sok z jednej cytryny
2 plasterki cytryny
2 ząbki czosnku
łyżeczka posiekanego koperku
przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra)
sól, pieprz
50 g masła
Przygotowanie:
Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Sok z cytryny łączymy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojonym koperkiem. W powstałej marynacie obtaczamy rybę, a następnie odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć. Na foli układamy rybę, wlewamy pozostałą marynatę, kładziemy równomiernie plasterki masła i na każdym filecie układamy kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami lub fasolką szparagową.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/07/dorsz-atlantycki-pieczony-z-cytryna.html