ßßß
puszka łososia w kawałkach w oleju200 g szpinaku świeżego lub mrożonego1 cebula2 ząbki czosnku10 sztuk czarnych oliwek1 serek kremowy Apetina pesto i rukola3 łyżki kefiru1 łyżeczka masła1 łyżeczka suszonego tymiankusól, pieprzPrzygotowanie:Piekarni ustawimy na 220 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Wszystkie składniki na pannukakku wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę (ciasto będzie rzadkie). Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pozostawiając temperaturę na 220 stopniach. Naleśnik w trakcie pieczenia będzie się unosił, pojawią się górki, które po wyjęciu z piekarnika opadną.W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy na maśle szpinak, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy do tego serek kremowy Apetina, kefir i doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem.Na pannukakku układamy masę szpinakową, łososia i oliwki, po czym wkładamy wszystko jeszcze na około 10 minut do piekarnika.Smacznego :)