ßßß Cookit - przepis na Pesto szpinakowe

Pesto szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Po pesto bazyliowym nadszedł czas na pesto szpinakowe. Wykonanie bardzo podobne: wystarczy zblenderować czosnek, prażone orzechy włoskie, oliwę, odrobinę żółtego sera no i szpinak. Danie szybkie w wykonaniu, banalnie proste i niezwykle smaczne :)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku*
2 garści obranych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
Ok. 100 ml oliwy
Ok. 50g twardego sera żółtego
Sól, świeżo mielony pieprz
Makaron spaghetti porcja dla czterech osób
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy orzechy i blenderujemy. Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsza części. Wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem (w sporych ilościach). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Dorzucamy odrobinę do pesto. Ugotowany makaron odsączamy nie przelewając zimną wodą. Ponownie umieszczamy w pustym garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/06/pesto-szpinakowe.html