Wykonanie
Odrobina włoskich smaków w naszym domu? Nic trudnego, zwłaszcza jeśli mamy wyhodowane domowe
zioła. Nawet jeśli nie mamy to wędrujemy do sklepu spożywczego i kupujemy krzaczek albo dwa
bazylii. Dorzucamy nieco
czosnku,
oliwy, przypraw, gotujemy
makaron i wyśmienite danie obiadowe gotowe. Mało że pyszne i proste, to bardzo szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minutSkładniki:Duża doniczka
bazylii*2 garści obranych
orzechów włoskich2 ząbki
czosnkuOk. 100 ml
oliwyOk. 50g
twardego sera żółtego
Sól, świeżo mielony
pieprzMakaron spaghetti porcja dla czterech osób*Nasza
bazylia jest naprawdę wyrośnięta więc jeśli kupujecie ze sklepu to proponujemy dwie doniczki. Po oberwaniu listków postawcie łodyżki na parapecie i codziennie podlewajcie. Po kilku dniach listki powinny się znowu pojawić.Nastawiamy
wodę na
makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
Orzechy włoskie rozdrabniamy i prażymy na patelni. W wysokim naczyniu umieszczamy
orzechy włoskie oraz dwa obrane ząbki
czosnku. Całość blenderujemy. Obieramy
bazylie ze wszystkich listków i wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem
oliwę. Doprawiamy
solą oraz
pieprzem.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Ugotowany
makaron odsączamy (nie przelewamy zimną
wodą). Ponownie umieszczamy w pustym garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym
żółtym serem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.