ßßß Cookit - przepis na Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

nazwa

Wykonanie

Odrobina włoskich smaków w naszym domu? Nic trudnego, zwłaszcza jeśli mamy wyhodowane domowe zioła. Nawet jeśli nie mamy to wędrujemy do sklepu spożywczego i kupujemy krzaczek albo dwa bazylii. Dorzucamy nieco czosnku, oliwy, przypraw, gotujemy makaron i wyśmienite danie obiadowe gotowe. Mało że pyszne i proste, to bardzo szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
Duża doniczka bazylii*
2 garści obranych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
Ok. 100 ml oliwy
Ok. 50g twardego sera żółtego
Sól, świeżo mielony pieprz
Makaron spaghetti porcja dla czterech osób
*Nasza bazylia jest naprawdę wyrośnięta więc jeśli kupujecie ze sklepu to proponujemy dwie doniczki. Po oberwaniu listków postawcie łodyżki na parapecie i codziennie podlewajcie. Po kilku dniach listki powinny się znowu pojawić.
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Orzechy włoskie rozdrabniamy i prażymy na patelni. W wysokim naczyniu umieszczamy orzechy włoskie oraz dwa obrane ząbki czosnku. Całość blenderujemy. Obieramy bazylie ze wszystkich listków i wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Ugotowany makaron odsączamy (nie przelewamy zimną wodą). Ponownie umieszczamy w pustym garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/06/pesto-bazyliowe.html