ßßß Cookit - przepis na Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego

Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego

nazwa

Wykonanie

Święta za nami, czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; )
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie 100g wędzonego łososia
1 jajko
Garść sezamu
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy je delikatnie rozwałkować. Od końca na wysokości 1/3 ciasta układamy wędzonego łososia. Od tej strony zaczynamy zwijanie w roladkę. W miseczce roztrzepujemy jajko. Końcówkę ciasta smarujemy jajkiem, żeby nie otworzyło się w trakcie pieczenia. Całą roladę również smarujemy jajkiem. Sezam rozsypujemy na blacie i obtaczamy roladę w nim. Roladę z sezamem kroimy w paski. Końcówki z obu stron ciasta można wyrzucić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni około 15 minut. Obserwujemy ciasto aż się upiecze i ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło przystrojone np. koperkiem.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/12/wedzony-osos-w-ciescie-francuskim-wg.html