Wykonanie
Ostatnio przygotowałam zawijańce z
makiem z
ciasta drożdżowego, tym razem postanowiłam wypróbować zawijańce z
ciasta francuskiego. Zamiast masy makowej użyłam kutii staropolskiej. Zawijańce wyszły lekkie i wilgotne. Musiałam odpędzać od nich domowych łasuchów, żeby choć kilka przetrwało do Świąt. Takie zawijańce to świetny pomysł na wykorzystanie
maku lub masy makowej pozostałej po świątecznych potrawach.Składniki:1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego1/2 puszki kutii staropolskiej1
jajkoWykonanie:Ciasto rozłożyć na stolnicy. Posmarować kutią pozostawiając wolne 2 cm wzdłuż dłuższych
boków. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego
boku, delikatnie przyciskając nadzienie do ciasta. Gotową roladę pokroić na plastry, każdy o grubości ok. 2cm. Położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem roztrzepanym. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.