ßßß Cookit - przepis na Ciastka francuskie z owocami i śliwellą

Ciastka francuskie z owocami i śliwellą

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego deseru.
Składniki:
ciasto francuskie
owoce: brzoskwinie, ananasy
śliwella ETERNO
jajko
Przyrządzanie:
Rozmrażamy ciasto. Po rozmrożeniu kroimy ciasto w kwadraty. Na wierzchu układamy owoce a do środka śliwellę.
Sklejamy rogi ciasta - robimy takie paczuszki lub koperty :)
Zabrakło mi owoców, więc resztę kwadratów posmarowałam truskawellą i zawinęłam po przekątnej, dzięki czemu powstały rożki.
Smarujemy wierz ciasta roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy aż ciastka się zarumienią. Najlepiej w temperaturze ok. 180 st.C przez ok. 30 minut.
Moje ciastka trochę się porozklejały, ale wyszły przepyszne. Ciepłe zniknęły z talerza w oka mgnieniu!
Do tego polecam pyszną herbatę z cytrynkami lub innymi owocami w syropie ETERNO . Wspaniałe zestawienie na popołudniową przekąskę albo spotkanie z przyjaciółkami.
Smacznego!
Ciasto francuskie jest idealne do przygotowywania deserów, a także słonych przekąsek. Wystarczy zaopatrzyć się wcześniej i przechowywać w zamrażalniku, zawsze pod ręką. Do tego warto mieć w zapasie przetwory owocowe! i w każdej chwili możecie przyrządzić coś pysznego!
Dodaję do akcji:
Czas na ciasto francuskie!
Źródło:http://przysmakieterno.blogspot.com/2013/04/ciastka-francuskie-z-owocami-i-sliwella.html