ßßß
            
        
Odpowiednią ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis.NiedzielaWyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy sałatki śledziowe takie jak: śledź pod pierzynką ze śmietany, sałatka śledziowa z jajkiem, klasyczną sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się.
Przygotowujemy również kapustę z grzybami.Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy
Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny.PoniedziałekObrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną .
Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków.
Przygotowujemy również galarty z ryby . Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania.
Szykujemy rybę po grecku . Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły.
Jeśli mamy jeszcze siły to przygotowujmy sałatkę jarzynową.
Pieczemy muffinki np. pierniczkowe lub marchewkowe
WtorekUbieramy choinkę wraz z całą rodziną. Ozdabiamy również upieczone muffinki np. w renifery .
Pieczemy pijaka, rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś tort np czekoladowy .
Obieramy ziemniaki i gotujemy.Przygotowujemy stół na wigilie.Przed pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej. Daje nam to chwile czasu dla siebie. Ryby i ziemniaki trzymamy w nagrzanym na około 40 stopni piekarniku wówczas nie ostygną.POWODZENIA! :)