ßßß
Ilość porcji: 2 naleśnikiCzas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia
Składniki:szklanka mleka2 jajka150 g mąki3 kulki mrożonego szpinaku200g wędzonego łososiaśmietankowy serek kanapkowycytrynaodrobina margarynyMąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i odrobiną soli. Do ciasta dajemy rozmrożony i odsączony szpinak. Wszystko razem miksujemy. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencje, tak by swobodnie rozlewalo się po patelni. Smażymy naleśniki na margarynie, nieco grubiej niż tradycyjnie. Następnie czekamy aż nieco ostygną. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem śmietankowym doprawionym sokiem z cytryny oraz pieprzem i odrobiną soli. Na serek układamy łososia. Następnie naleśniki ciasno zwijamy, owijamy folią i umieszczamy w lodówce na conajmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy zwinięte naleśniki i kroimy ostrym nożem w plastry. Naleśniki można dodatkowo spiąć wykałaczką, by goście mogli swobodniej po nie sięgać :)




