Wykonanie
Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z
wody i
maki bez użycia
jajek i
mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z
ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane
ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną
cebula. Następnie starte uduszone
pieczarki z
koncentratem pomidorowym, doprawiamy je
bazylią i
oregano. Ostatnia warstwa to
szpinak z
czosnkiem i łyżka
margaryny. Kolejne 3 warstwy powtarzają się.Całość polana jest sosem wykonanym z
musztardy i
przecieru pomidorowego. Wszystko doprawione w/w
przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób.Danie jest przykładem na to ze
torty to nie tylko drogie, słodkie
torty, pieczone z
drogich składników jako forma deseru.Jeden minus to duża ilość zmywania, która także powinna odbywać się z zachowaniem oszczędności
wody i płynu do mycia naczyń. Od stycznia
woda w Katowicach podrożała o 53 grosze.