Wykonanie
Leniwy i zdrowy obiad niedzielny: pieczone
ziemniaki- łódeczki i
zielona sałata. Czego chcieć więcej? :) Czas przygotowania takiego obiadu wynosi tyle, co upieczenie
ziemniaków. Podczas gdy
ziemniaki pieką się w piekarniku, zdążymy przygotować
sałatę. Idealne rozwiązanie na niedzielę..


Składniki:
ziemniakioliwa z oliwekczosnekzioła (prowansalskie,
tymianek,
rozmaryn)
sól i
pieprzsałata (jak kto lubi i jakie lubi)wędzony
filet z kurczakaziarna słonecznikamigdałygrzanki z
razowego pieczywasuszone pomidory (nie z
oliwy)
sos winegret (
oliwa z oliwek,
woda,
musztarda,
ocet winny +
zioła)
Ziemniaki obieramy, kroimy w
łódki. W misce przygotowujemy:
oliwę z oliwek z
ziołami i
czosnkiem, do niej wrzucamy
ziemniaki. Pieczemy je na blasze, w temperaturze 180 stopni, aż do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy
sałatę. Mieszamy wszystkie składniki i polewamy sosem. Posypujemy prażonym na patelni
słonecznikiem. Prawda, że szybkie i proste?Smacznego.
