ßßß Cookit - przepis na MAKARON Z SOSEM SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ PICCANTE I PIECZONYM ŁOSOSIEM

MAKARON Z SOSEM SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ PICCANTE I PIECZONYM ŁOSOSIEM

nazwa

Wykonanie

Makaron można przyrządzić na tysiąc sposobów, w moim domu najczęściej robimy go tak. Przygotowanie całego dania trwa tyle, ile ugotowanie makaronu. Swój niepowtarzalny, wyrazisty smak sos zawdzięcza gorgonzoli, która jest składnikiem najbardziej wyczuwalnym.
Potrawa sprawdza się w ciągu tygodnia, kiedy każda minuta jest na wagę złota, jak i podczas specjalnych okazji, gdy chcemy przyrządzic coś specjalnego.
Danie można podać bez pieczonego łososia, wówczas sosu starczy dla 3 osób.
Składniki (na 4 porcje):
4 porcje makaronu
1 płat łososia
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 cebule szalotki, pokrojon w kostkę
250 g świżego szpinaku
200 ml kwaśnej śmietany
100 g gorgonzoli piccante
1 suszona papryczka cayenne
olej
plasterki cytryny
sól, świezo zmielony pieprz
płatki migdałowe, świeża pietruszka (opcjonalnie)
Wykonanie:
Łososia posolić, popieprzyć, obłożyć plasterkami cytryny, zawinąć w folię i piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Podczas gdy łosoś się piecze, przygotować sos. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać szpinak, kiedy puści wodę wlać śmietanę, i pokruszyć gorgonzolę oraz papryczkę cayenne. Zmniejszyć ogień i mieszać od czasu do czasu, aż ser się rozpuści. Sos do smaku doprawić solą i pieprzem.
Makaron przykryć sosem, na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Całość posypać płatkami migdałowymi i świeżą pietrzuszką.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2015/07/makaron-z-sosem-szpinakowym-z.html