ßßß Cookit - przepis na WEGETARIAŃSKIE FLAKI Z BOCZNIAKÓW

WEGETARIAŃSKIE FLAKI Z BOCZNIAKÓW

nazwa

Wykonanie

Jeśli jedzenie krowich przedżołądków napawa Was obrzydzeniem lub po prostu wpadliście w obiadową monotonię, tego przepisu szukaliście. Flaki z boczniaków to danie, które ujmuje swą prostotą - składniki pospolite, ale kompozycja ziół sprawia, że jest bardzo smaczne i nietuzinkowe. Komunikat dla zainteresowanych wegan: dodatek śmietany nie jest konieczny.
Składniki:
50 dag boczniaków,
1 cebula,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 por (biała część),
0.5 selera,
1 łyżka majeranku,
1 łyżka tymianku (dałam 3 gałązki świeżego)
1 liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego,
6 ziaren pieprzu,
1 łyżka słodkiej papryki,
szczypta imbiru (dałam łyżkę świeżo startego)
szczypta gałki muszkatołowej
3 liście lubczyku
4 - 5 szklanka bulionu warzywnego,
sól,
olej
śmietana 18% i pietruszka do podania
Wykonanie:
Grzyby umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Warzywa umyć, pokroić.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i boczniaki, przesmażyć mieszając. Wlać bulion i dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Gotować ok. 20 min.
Pod koniec gotowania wsypać przyprawy i sól do smaku. Wymieszać, zagotować.
Podawać ze śmietaną i pietruszką.
Smacznego!
(przepis z portalu kuchnia-polska.net, zmieniony został nieco skład ziół)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/07/flaki-z-boczniakow.html