Wykonanie
Jeśli jedzenie krowich przedżołądków napawa Was obrzydzeniem lub po prostu wpadliście w obiadową monotonię, tego przepisu szukaliście. Flaki z boczniaków to danie, które ujmuje swą prostotą - składniki pospolite, ale kompozycja
ziół sprawia, że jest bardzo smaczne i nietuzinkowe. Komunikat dla zainteresowanych wegan: dodatek
śmietany nie jest konieczny.Składniki:50 dag boczniaków,1
cebula,2
marchewki,1
pietruszka,1
por (biała część),0.5
selera,1 łyżka
majeranku,1 łyżka
tymianku (dałam 3 gałązki świeżego)1
liść laurowy,5 ziaren
ziela angielskiego,6 ziaren
pieprzu,1 łyżka
słodkiej papryki,szczypta
imbiru (dałam łyżkę świeżo startego)szczypta
gałki muszkatołowej3 liście
lubczyku4 - 5 szklanka
bulionu warzywnego,
sól,
olejśmietana 18% i
pietruszka do podaniaWykonanie:
Grzyby umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Warzywa umyć, pokroić.Na
oleju zeszklić
cebulę, dodać pozostałe warzywa i boczniaki, przesmażyć mieszając. Wlać
bulion i dodać
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz. Gotować ok. 20 min.Pod koniec gotowania wsypać
przyprawy i
sól do smaku. Wymieszać, zagotować.Podawać ze
śmietaną i
pietruszką.Smacznego!
(przepis z portalu kuchnia-polska.net, zmieniony został nieco skład
ziół)