Wykonanie
Bardzo gęsty, delikatny krem. Można zmiksować całość lub odłożyć trochę
szparagów do przybrania zupy. Jeśli chcemy nieco zaostrzyć smak zupy, warto dorzucić do niego trochę
aromatycznego sera, ja użyłam pleśniowego lazura.Składniki:1 kg
zielonych szparagów4 średnie
ziemniaki2 średnie
cebule100 ml
oliwy1 i 1/2 litra
bulionu warzywnego2 ząbki
czosnkusólpieprzłyżka
masłaśmietana 18% do podania50 g
sera pleśniowego lub koziego (opcjonalnie)Wykonanie:
Szparagi oczyścić i połamać na małe kawałki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.Na rozgrzanej
oliwie zeszklić posiekane
cebule i
czosnek, zalać
wywarem warzywnym, dodać
ziemniaki. Gotować ok. 20 min pod przykryciem,
potem dodać
szparagi.Kiedy składniki będą miękkie, należy przelać całość do blendera i zmiksować na krem. Doprawić
solą i
pieprzem, dodać
masło, można dodać
ser. Krem podawać polany odrobiną
śmietany.Smacznego!(przepis ze strony Palce Lizać, z moimi modyfikacjami)