Wykonanie
Mój pierwszy autorski przepis na sernik. I muszę skromnie przyznać, że jest WYBITNY. Z czystym sumieniem polecam go każdemu. Masa sernikowa zwarta, choć kremowa, z
cytrynową nutką, ale to
agrest gra tutaj pierwsze skrzypce, dość kwaśne (ale o to właśnie chodzi :). Sernik jest wysoki, płaski jak stół, nie opadł w ogóle! Najlepiej zrobić go teraz, gdy
agrest nie jest mocno dojrzały, nie rozpadnie się podczas pieczeniaSkładniki ( na tortownicę o średnicy 26 cm): na kruche ciasto:200 g
masła2
jaja2 i 3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli na masę
serową:1 kg
sera potrójnie mielonego6 jaj1 czubata szklanka
cukruskórka z 1
cytrynysok z połowy
cytryny2 budynie
waniliowe ( wybierz te z prawdziwą
wanilią- jest różnica)0,5 kg
agrestuWykonanie:Pamiętaj, ze wszystkie składniki musza
mieć temperaturę pokojową.Najpierw kruche ciasto. Wszystkie jego składniki posiekaj,
potem wyrób rękoma gładkie ciasto ( gdyby bardzo kleiło się do rąk, dosyp troszkę
mąki).
Owiń je folią i wstaw je do lodówki na 30 minut.Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wyjmij ciasto i oderwij 2/3, 1/3
owiń ponownie i włóż do zamrażalki.Kruche ciasto rozwałkuj tworząc okrąg większy niż tortownica i wyłóż nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z bokami wysmarowanymi
masłem. Całe dno musi być pokryte
ciastem i trochę boki ( nie przejmuj się, jeśli warstwa ciasta na bokach tortownicy nie będzie równej grubości czy wysokości- nie jest to ważne). Włóż blachę do piekarniki i piecz ok. 15 minut, do lekkiego przyrumienienia.Do miski włóż
ser, dodawaj powoli
cukier i miksuj. Dodaj po jednym
jajku, miksując nie na najwyższych obrotach ok 30 s. po każdym wbiciu
jajka (tylko do połączenia się składników). Stopniowo wsypuj na przemian budynie i skórkę oraz
sok z cytryny.Masę
serową wylej na podpieczony spód (może być jeszcze ciepły), na to wysyp
agrest. Wyciągnij 1/3 kruchego ciasta z zamrażalnika i zetrzyj ją na tarce, pokrywając nim sernikPiecz w kąpieli
wodnej, czyli do większego naczynia wlej wrzątek i połóż go pod sernikiem na dole piekarnika. Sernik pieczemy z termoobiegiem w 160 stopniach, 50-60 minut. Studzimy przy uchylonym piekarniku. Przed podaniem chłodzimy w lodówce co najmniej 3 h.Smacznego!
(przepis autorski)