ßßß Cookit - przepis na PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe)

PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe)

nazwa

Wykonanie

Na znamy człowieka, któremu nie "leci ślinka" na myśl o idealnym cieście pokrytym ulubionymi dodatkami. Pizza robi furorę, ale nie oszukujmy się - w wielu restauracjach (że już o tych sklepowych, podgrzewanych pizzach nie wspomnimy) ten ciepły placuszek nie może leżeć koło dobrze zrobionej pizzy domowej! I tu, teraz bezglutenowcy niepotrzebnie rozkładają ręce! :) Mamy przepis na idealną, przepyszną pizzę domową zarówno na zwykłym jak i na bezglutenowym cieście! Kawałek trzymany w ręce nie opada, trzyma się tak jak ten Magdy Gessler, ale za długo zachwycać się tym widokiem nie można, gdyż ma on tendencję do szybkiego znikania.
Jako, że 2 z 3 facetów w domu może jeść "normalnie" to z podanych Wam składników robimy zawsze dwie, bardzo bogate w farsz blachy - jedną bezglutenową, a drugą "ludzką" (nasze domowe nazewnictwo wszystkiego co "zakazane" aby oswoić nietolerancję) :) Uciekają równie szybko, smakują równie dobrze - po prostu idą łeb w łeb.
Tak więc Panie i Panowie, zapraszamy na Pizzę domową w wersji "ludzkiej" i bezglutenowej .
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- duży ser żółty (400g)
- opakowanie pieczarek,
- papryka: żółta, zielona, czerwona,
- kukurydza - puszka,
- wędlina lub tuńczyk (2 puszki w oleju),
- suszone pomidory - połowa opakowania,
- przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, pieprz czarny,
- cebula - dużo cebuli - 10-15 małych, najlepiej czerwona,
- przecier pomidorowy,
- keczup,
Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do dużego garnka, żeby łatwiej nam było wymieszać. Połowę sera ścieramy do środka, połowę zostawiamy do starcia na wierzch.
Przyprawy dodajemy na końcu - u nas na bogato, bo my lubimy ostro.
SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:
- 25 dkg mąki,
- 1/4 kostki drożdży,
- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- 3 łyżki oleju,
SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:
- można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując.
U nas najlepiej sprawdza się mąka Schara Mix B na chleb (czasem też odrobinę mąki na ciastka), Należy odmierzyć 20-25 dkg mąki, ale nie koniecznie tyle będzie potrzebne - wszystko zależy od naszego ciasta i tego jak się zachowuje i jak nam się je wyrabia.
Oczywiście dobór mąki zależy od Was - można kombinować! :)
Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne!
WYRABIANIE CIASTA:
Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki.
Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto.
Do odmierzonej mąki (w przypadku bezglutenowej - nie wsypujemy całej od razu), wlewamy resztę wody z mlekiem (w przypadku bezglutenowej - płyn bardzo ciepły), następnie dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy. Gdy wyrośnie znów je wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i ma samo odchodzić od ręki (bezglutenowcy - nie poddajemy się, wyrabiamy długo, czasem sobie przy tym klniemy, ale się nie poddajemy, bo wyjdzie bosko). Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.
Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).
Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.
Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).
Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)
Posypujemy serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy keczupu.
PIECZENIE:
Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni.
piekarnik ustawiony na "góra-dół z termoobiegiem".
Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.
Upieczona pięknie odchodzi od blachy.
Pizza zdecydowanie najbardziej nam smakuje z domowym dipem czosnkowym, który ucieka równie szybko jak ten udomowiony, włoski przysmak. Jeśli chcecie, podzielimy się z Wami niebawem przepisami na dipy m.in na idealny czosnkowy, choć nie tylko! :)
:)))) No, to się podzieliłyśmy tajemną recepturą, o którą pytają nas goście! :) Zawsze gdy ktoś do nas idzie/jedzie, to zamawia sobie tą pizzę w obu wersjach (bo znajomych mamy w większości nie-bezglutenowych, ale przekreślony kłos bardzo im zasmakował) - tak więc, spodziewajcie się tego samego!
Więcej przepisów niebawem, będzie smacznie, więc abyście byli na bieżąco - polubcie nas na facebooku :))) Wszystkie smakołyki znajdziecie w górnej zakładce " PRZEPISY " :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/09/przepyszna-domowa-pizza-ciasto.html