Wykonanie
Dziś zapraszam na zdrowe kotlety mielone - cudowna alternatywa dla klasycznego, i niestety niezbyt zdrowego dania. Kotlety wychodzą soczyste i aromatyczne, a mi smakują bardziej niż te smażone. Mój mąż powiedział nawet że jest mu obojętne czy zrobię w zdrowej czy klasycznej wersji, bo uwielbia jedne i drugie. Polecam wypróbowanie przepisu, na prawdę warto :)Składniki (na 2- 2 , 5 porcji)0,5 kg
mielonego mięsa drobiowego2 płaskie łyżeczki
musztardy1
jajko3 łyżki
płatków owsianych Górskich (zblendowanych lub zmielonych)1 średnia
cebula białapół
cebuli czerwonej (jeśli nie ma można zastąpić białą)2 większe
pomidory1 łyżka
soku z limonkiłyżka posiekanej świeżej
kolendryłyżka
olejupół kulki
mozzarellisól morska,
pieprzPrzygotowanie:Posiekać drobno białą
cebulę. Wymieszać z
mięsem,
musztardą,
jajkiem i zlendowanymi
płatkami owsianymi. Doprawić
solą morską i
pieprzemPomidora pokroić na ćwiartki, wykroić wodnistą część z pestkami. Sam miąższ pokroić w drobną kostkę.
Pomidora wymieszać z
kolendrą i posiekaną
czerwoną cebulą. Dodać łyżkę
oleju i
soku z limonki, wymieszać.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy miseczki z
mięsa - najpierw płaski, okrągły kotlet, w którym następnie robimy wgłębienie używając na przykład stopki od kieliszka do
wina. (ja równe
okręgi uformowałam kawałkiem obciętej plastykowej butelki - ale to nie jest konieczne, można uformować rękami)Miseczki napełniamy przygotowanym farszem z
pomidora. Posypujemy pokrojoną w kostkę
mozzarellą.Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach do zrumienienia
sera.Ja takie miseczki podałam z
ryzem, ale lubię też dać do nich na przykład dwa rodzaje surówek.Smacznego!



