ßßß Cookit - przepis na Żurek na domowym zakwasie

Żurek na domowym zakwasie

nazwa

Wykonanie

Na święta Wielkiej Nocy zawsze robiono w moim domy pyszną zupę, barszcz biały. Babcia od strony taty (Kujawianka) mówiła na nią żurek. Od zawsze trwał spór słowny żur, czy barszcz. Dla mnie nie było większej różnicy, jako dziecko nie lubiłam jej i już. Z biegiem lat moje gusta kulinarne zmieniały się i ewoluowały. Dojrzałam do żurku i zajadam zawsze ze smakiem. Robię go czasem na Nowy Rok, z wiadomych przyczyn :) Zawsze na domowym zakwasie, z białą kiełbasą, boczkiem i jajem. W tym roku postanowiłam zrobić wersję wegetariańską, zdecydowanie lżejszą z uwagi na moją córkę. Zagłębiłam się również w różnice między żurem a barszczem białym. Podstawowa różnica to zakwas, żurek robi się na żytnim, barszcz zaś na pszennym. Żurek jest bardziej kwaśny i bardziej intensywny w smaku, bywa tez bardziej tłusty, robiony na wędzonce. Co do dodatków to przyznam szczerze, że dla mnie nie odgrywają większego znaczenia. Każdy podaje wedle gustu - z jajkiem, białą kiełbasą, grzybami czy ziemniakami. Moim zdaniem różnica tkwi w bazie czyli w zakwasie.
ZAKWAS:
Skład:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 litra zimnej przegotowanej wody lub wody źródlanej
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka pieprzu
2 ząbki czosnku
Składniki wymieszać w szklanym lub kamionkowym naczyniu i odstawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
ŻUREK:
Skład:
zakwas
1,5 litra wody
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
por
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego majeranku
kilka suszonych grzybów
2 łyżki oleju
1 łyżka chrzanu
2-3 łyżki gęstej śmietany 18% (opcjonalnie)
4 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz do smaku
A oto jak robimy żur:
1. Jarzyny obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zagotować w wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i czosnkiem.
2. Gdy warzywa będą miękkie odcedzić wywar.
3. Grzyby przpłukać, zalać wolą i gotować z odrobiną masła około 30 minut.
4. Dodać zakwas (około 0,5 litra, najlepiej dodawać porcjami próbując aby zupa nie była za kwaśna). Dodać grzyby. Gotować 15 minut minut, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do śmietany dodać chrzan i kilka łyżek zupy, dolać do zupy.
5. Podawać z pokrojonym jajkiem.
Zakwas przed dodaniem do wywaru trzeba dokładnie wymieszać. Ja wyjmuję także ząbki czosnku i po prostu wyrzucam.
Zwiastun wiosny :)
Smacznego!
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/03/zurek-na-domowym-zakwasie.html