ßßß Cookit - przepis na Prawie orientalna zupa ostro-kwaśna

Prawie orientalna zupa ostro-kwaśna

nazwa

Wykonanie

Moje zamiłowanie do kuchni orientu jest znane wszem i wobec, zwłaszcza wśród moich przyjaciół i rodziny. Kuchnia azjatycka to mój zdecydowany numer jeden i gdybym miała taką możliwość zaszyłabym się gdzieś na tropikalnej wyspie w Tajlandii i jadła, jadła, jadła...
Niestety w polskich sklepach prawdziwa żywność orientalna jest tak rzadko spotykana, że często zmuszona jestem improwizować, jak w przypadku tej zupy. Oryginalny przepis to oczywiście grzyby shiitake, mun (na szczęście dostępne w większości marketów), oyster i inne. Nie zawsze jest nam jednak po drodze do supermarketu, a osiedlowe sklepiki oferują jedynie pieczarki!. W takich właśnie okolicznościach powstał ten przepis. Leżałam w domu z bolącym gardłem i pomyślałam, że tylko ona uratuje mi życie. Niestety w domowej spiżarni były tylko pieczarki. Okazały się trafionym substytutem.
Spolszczona wersja ostro-kwaśniej chińskiej zupy, bez makaronu ryżowego, z krajowymi pieczarkami i kurczakiem (mam nadzieję polskim). Zamiast octu ryżowego użyłam jabłkowego, bo zdrowy.
Skład:
marynata do kurczaka:
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 pierś z kurczaka
1,5 l bulionu warzywnego
250g pieczarek (lub orientalnych grzybów)
1/2 opakowania błyskawicznego makaronu WONTON
1/2 pęczka świeżej kolendry
2 ostre papryczki chili
4 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego jasnego
6 łyżek octu jabłkowego
A jak ją robimy:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub w drobne paseczki. Wkładamy do miski i pozostawiamy w marynacie na minimum 30 minut.
2. Podgrzewamy bulion. Dodajemy pokrojone grzyby, zamarynowane mięso, pokrojoną papryczkę chili i gotujemy 20 minut na wolnym ogniu.
3. Dodajemy makaron błyskawiczny i zdejmujemy zupę z ognia. Doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym i octem jabłkowym. Makaron nie wymaga gotowania, potrzebuje jedynie około 5 minut by stał się miękki.
4. Podawać posypane świeżą kolendrą.
Przepis jest inspirowany propozycją Ewy Wachowicz na pikantną zupę.
Smacznego!
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/01/prawie-orientalna-zupa-ostro-kwasna.html