Wykonanie
Ostatnio przypadkowo
mignął mi na jakimś blogu przepis na pesto z dodatkiem
pistacji. Zainspirowało mnie to, więc postanowiłam coś z tymi pomysłem zrobić ;-) Osobiście uwielbiam
pistacje, jednak dotąd nigdy nie użyłam ich jako składnik do obiadu. I błąd! Efekt, jaki
daje to pesto jest zniewalający. Z
makaronem i
indykiem (chociaż mógłby też być
kurczak), smakuje rewelacyjnie. Myślę, że taki obiadek będzie od tej
pory częściej gościł u mnie na
stole ;-) Tym bardziej, że czynnością, która zajmuje najwięcej czasu jest obranie
pistacji. Poza tym robi się wszystko bardzo szybko i bez komplikacji. Bardzo polecam i dziękuję za inspirację z tego bloga :):)
Składniki dla 2 osób:250 g
makaronu (u mnie rurki)200 g
filetu z indyka150 g
pistacji15-20 listków świeżej
bazylii60 g
sera długo dojrzewającego
Grana Padano4 łyżki
oliwysól,
pieprz,
papryka słodkaPistacje obrać z łupinek. Dodać listki
bazylii i
oliwę. Zmiksować blenderem, otrzymując pesto. Dodać trochę
pieprzu i ewentualnie
soli.
Indyka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić
solą,
pieprzem i
papryką. Usmażyć na złoty kolor.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z pesto.Smacznego!