Wykonanie
Confiture de framboise, czyli
konfitura malinowa. Tym razem po inspirację na tę prostą rzecz sięgnęłam do francuskich źródeł. To prawda, że jak już się posmakuje domowych
przetworów, to te sklepowe wydają się takie sobie... Nie miałam co zrobić z nadmiarem
malin, dlatego też postanowiłam na szybko coś z nich wyczarować.
Konfitura jest w pełni naturalna. Do tego świeżo upieczony chlebek żytni;-) :-P Mówię poważnie. Domowa
konfitura - smak lata zamknięty w słoiku ;-)
Składniki na 6 słoiczków:1 kg
malin700 g
cukruMaliny zmiksować mikserem z
cukrem. Całość zagotować w rondelku i gotować na małym ogniu 5-10 minut co jakiś czas mieszając. W tym czasie zbierać powstającą na wierzchu pianę. W momencie kiedy piana już się nie będzie tworzyła, gotować jeszcze 3 minuty. Gotowe! Przelać do wyparzonych, gorących słoiczków, odwrócić do góry nogami i pozostawić do wystygnięcia.Smacznego!