ßßß Cookit - przepis na Maliny we własnym syropie

Maliny we własnym syropie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja zaczynam odczuwać już chłód. Oznacza to tyle, ze należy zabrać się do przygotowywania świątecznych podarków dla znajomych i rodziny. Uwielbiam prezenty od serca, samodzielnie wykonane, dlatego też od jakiegoś czasu lubię samodzielnie przygotowywać przetwory, które wręczam swoim znajomym w ramach świątecznych prezentów. Zaczęłam od malin we własnym syropie z niską zawartością cukru. Mam nadzieję, że wyszły smakowicie w sam raz do zimowej herbatki!
Skład:
ok. 1 kg malin
ok 0,5 szkl. cukru
Przygotowanie:
Maliny na przemian przekładamy z cukrem i pozostawiamy na noc, a minimum 2 godziny. Gotujemy do wrzenia. Wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20min. Wykładamy na ręcznik kuchenny, odwracamy do góry dnem i przykrywamy drugim ręcznikiem. Po wystygnięciu odwracamy. Gotowe! Teraz tylko opisać, a w grudniu ładnie przybrać i wręczyć, jako prezent!
Źródło:http://waniliazcynamonem.blogspot.com/2012/09/maliny-we-wasnym-syropie.html