ßßß Cookit - przepis na Cake au citron de Pierre Hermé, czyli ciasto cytrynowe Pierre'a Hermé

Cake au citron de Pierre Hermé, czyli ciasto cytrynowe Pierre'a Hermé

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto słynnego francuskiego cukiernika Pierre'a Hermé, który znalazłam na francuskiej stronce. Ciasto jest genialne! Bardzo polecam. Rozpływa się w ustach. Nie wiem czemu, ale najlepiej smakuje mi gdy jest schłodzone z lodówki :)
Składniki:
375 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 3 cytryn
400 g cukru
6 jajek
190 g śmietanki
3 łyżki rumu
szczypta soli
135 g roztopionego masła
Lukier cytrynowy:
sok z 1 cytryny
cukier puder
woda
1. Zetrzeć na tarce skórkę z 3 cytryn i wymieszać palcami w misce z cukrem. Dodać 6 jajek i dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa.
2. Dodać śmietankę, rum i sól, wymieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować.
3. Na samym końcu dodać roztopione i ostudzone masło. Wymieszać.
4. Wlać do keksówki i piec 60-70 min w 180 C.
5. Składniki na lukier wymieszać i polać ciasto.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/06/cake-au-citron-de-pierre-herme-czyli.html