ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

nazwa

Wykonanie

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia.
Składniki:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
200 ml śmietanki 30 %
2 łyżki śmietany 12 %
3 jajka
2 żółtka
100 g cukru
80 g masła
kilka kropel esencji waniliowej
skórka starta z cytryny ( ja wkropiłam kilka kropel zapachu pomarańczowego )
szczypta soli
1 łyżka mleka
konfitura lub powidła
cukier puder albo cukier trzcinowy ( użyłam firmy Symbio )
Sposób wykonania:
Drożdże utrzeć z cukrem.
Dodać obie śmietany , żółtka , 2 jajka, mąkę , wanilię i esencję pomarańczową albo skórkę z cytryny )
Miksować ciasto , dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli.
Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części.
Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek.
Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka.
Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.
Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/09/rogaliki-drozdzowe-z-powidami-sliwkowymi.html