ßßß Cookit - przepis na Devolay z piersi kurczaka

Devolay z piersi kurczaka

nazwa

Wykonanie

Kotlet devolay to sposób na przygotowanie kurczaka w inny sposób , niż zwykłe kotlety z panierką . Smak masełka, który wypływa po przekrojeniu devolaya to jest coś przepysznego ;) Dodałam jeszcze pokrojony drobno koperek dla dodania intensywności smaku :)Pomysł zaczerpnięty z WŻ
Składniki dla 4 osób:
2 duże piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki koperku
4 łyżeczki masła
3 jajka do panierki
bułka tarta i mąka
ok. 100 g sera żółtego w kawałkach
sól , pieprz, papryka ostra mielona
Najpierw należy zeszklic drobno pokrojony czosnek. Następnie piersi myjemy, osuszamy , kroimy na 4 części wzdłuż i ostrożnie tłuczemy przez folię spożywczą ,aby pierś sie nie rozpadła i nie porobiły się dziury. Doprawiamy filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku.
Ser pokroic na grube paski , koperek drobno posiekac i po kolei , na 4 przygotowane filety nakładac po porcji sera żółtego , masło z czosnkiem i koperek. Zwijac od najszerszej części fileta. Trzeba tą czynnośc zrobic dośc zwarcie , aby podczas smażenia kotlet sie nie rozpadł. Przed smażeniem obtoczyc w jajku i w mące i smażyc na rozgrzanym oleju , do czasu az zarumienią sie na złoty kolor.
Smacznego.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/03/devolay-z-piersi-kurczaka.html