Wykonanie
Kotlet devolay to sposób na przygotowanie
kurczaka w inny sposób , niż zwykłe kotlety z panierką . Smak masełka, który wypływa po przekrojeniu devolaya to jest coś przepysznego ;) Dodałam jeszcze pokrojony drobno
koperek dla dodania intensywności smaku :)Pomysł zaczerpnięty z WŻ
Składniki dla 4 osób:2 duże
piersi z kurczaka2 ząbki
czosnku2 łyżki
koperku4 łyżeczki
masła3
jajka do panierki
bułka tarta i
mąkaok. 100 g
sera żółtego w kawałkach
sól ,
pieprz,
papryka ostra mielona
Najpierw należy zeszklic drobno pokrojony
czosnek. Następnie piersi myjemy, osuszamy , kroimy na 4 części wzdłuż i ostrożnie tłuczemy przez folię spożywczą ,aby pierś sie nie rozpadła i nie porobiły się dziury. Doprawiamy filety
solą,
pieprzem i
papryką mieloną do smaku.
Ser pokroic na grube paski ,
koperek drobno posiekac i po kolei , na 4 przygotowane filety nakładac po porcji
sera żółtego ,
masło z
czosnkiem i
koperek. Zwijac od najszerszej części fileta. Trzeba tą czynnośc zrobic dośc zwarcie , aby podczas smażenia kotlet sie nie rozpadł. Przed smażeniem obtoczyc w
jajku i w
mące i smażyc na rozgrzanym
oleju , do czasu az zarumienią sie na złoty kolor.Smacznego.