Wykonanie
Uwielbiam aromat pieczonej
papryki. Ponieważ sezon na
paprykę trwa, postanowiłam wykorzystać ją w jakiejś ciekawej kompozycji. Wyszła ciekawa, a jakże. Piękny zapach
papryki, uzupełnia aromatyczny
rozmaryn, a smaczek zaostrzają dwa
sery:
camembert i pecorino.
Składniki na 4 osobyCzas przygotowania: 20 minutCzas pieczenia tarty: 25-30 minutSkładniki1 opakowanie
ciasta francuskiego1
czerwona papryka1 mała
cebula1/2
cukinii (lub jedna mała)3
jajka100-120 ml
śmietanki 30 %
ser camembertrozmaryn suszonytary
ser pecorino (lub
parmezan)1 łyżka
masła, 1 łyżka
olejuoliwasólPrzygotowanie
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawimy na około pół godzinyPiekarnik ustawiamy na funkcję grill
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w mniejsze kawałki, obtaczamy w
oliwie, posypujemy
rozmarynem,
solą i grillujemy około 5-10 minut
Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na
maśle z olejemJajka solimy, dodajmy
curry, a następnie ubijamy ze
śmietankąCukinię, która w tym czasie puściła sok, odciskamy dokładnie z nadmiaru płynuCiasto wykładamy do formy, a następnie układamy kolejno:
cukinię,
paprykę,
cebulę, posypujemy
rozmarynem i na wszystko wylewamy masę jajeczną
Tartę pieczemy w 220 stopniach około 25-30 minutPo pierwszych 10 minutach pieczenia posypujemy tartę sporą ilością tartego
sera, Jeśli macie w domu małe myszki, przygotujcie odpowiednio większą porcję
sera.
Notatki
Paprykę pieczemy na funkcji grill (ewentualnie przygotowujmey na patelni grillowej), tartę pieczemy bez termoobiegu włączając grzałki góra-dół
Cukinia powinna być porządnie odsączona aby
tarta nie podmokła, najlepiej wycisnąc ją dodatkowo na ręczniku papierowym