ßßß Cookit - przepis na Tarta z grillowaną papryką, rozmarynem i serem pecorino

Tarta z grillowaną papryką, rozmarynem i serem pecorino

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam aromat pieczonej papryki. Ponieważ sezon na paprykę trwa, postanowiłam wykorzystać ją w jakiejś ciekawej kompozycji. Wyszła ciekawa, a jakże. Piękny zapach papryki, uzupełnia aromatyczny rozmaryn, a smaczek zaostrzają dwa sery: camembert i pecorino.
Składniki na 4 osoby
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia tarty: 25-30 minut
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1/2 cukinii (lub jedna mała)
3 jajka
100-120 ml śmietanki 30 %
ser camembert
rozmaryn suszony
tary ser pecorino (lub parmezan)
1 łyżka masła, 1 łyżka oleju
oliwa
sól
Przygotowanie
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawimy na około pół godziny
Piekarnik ustawiamy na funkcję grill
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w mniejsze kawałki, obtaczamy w oliwie, posypujemy rozmarynem, solą i grillujemy około 5-10 minut
Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na maśle z olejem
Jajka solimy, dodajmy curry, a następnie ubijamy ze śmietanką
Cukinię, która w tym czasie puściła sok, odciskamy dokładnie z nadmiaru płynu
Ciasto wykładamy do formy, a następnie układamy kolejno: cukinię, paprykę, cebulę, posypujemy rozmarynem i na wszystko wylewamy masę jajeczną
Tartę pieczemy w 220 stopniach około 25-30 minut
Po pierwszych 10 minutach pieczenia posypujemy tartę sporą ilością tartego sera, Jeśli macie w domu małe myszki, przygotujcie odpowiednio większą porcję sera.
Notatki
Paprykę pieczemy na funkcji grill (ewentualnie przygotowujmey na patelni grillowej), tartę pieczemy bez termoobiegu włączając grzałki góra-dół
Cukinia powinna być porządnie odsączona aby tarta nie podmokła, najlepiej wycisnąc ją dodatkowo na ręczniku papierowym
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/09/tarta-z-grillowana-papryka-rozmarynem-i.html