ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z młodej kapusty, bez zawijania

Gołąbki z młodej kapusty, bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Wiosną, w warzywniaku zachowuję się niemal jak dziecko w sklepie z cukierkami. Wszystko chciałabym wypróbować od razu. Decyzja nie była łatwa, ale wreszcie wyszłam z główką młodej kapusty pod pachą i planem na szybie gołąbki. Babcia Ewa podpowiedziała mi jednak coś o wiele ciekawszego. Zatem dziś u mnie w kuchni, w roli głównej, młoda kapusta. Mimo, ze gra główną rolę, to wcale jej nie widać. Lekko zmodyfikowany przepis ze starego zeszytu. A jak wiadomo, takie przepisy są przecież najlepsze.
Składniki na 10 małych gołąbków (2-3 porcje obiadowe)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki na gołąbki:
1 średnia główka młodej kapusty
1 cebula
25 dkg mięsa mielonego wieprzowego
1/2 szklanki kaszy manny
2 jajka
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki kminku mielonego (opcjonalnie)
sól, pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
800 ml wody
1 duża marchewka, 1 duża pietruszka, 1 łodyga selera naciowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/5 szklanki wody
1 łyżka masła
1-2 łyżki mąki
1 liść laurowy
1/4 szklanki śmietany 18%
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
Zaczynamy od gołąbków . Kapustę oraz cebulę rozdrabiamy w malakserze.
Możecie też pójść w moje ślady i użyć do starcia obu warzyw tarki o grubych oczkach. Młoda kapusta jest jednak niewdzięcznym warzywem do tarcia. Już w połowie główki miałam w kuchni kapuściane pole i zaczęłam, żałować tych nowalijkowych wynalazków. Mężu, nie obrażę się za malakser na najbliższą okazję. Chyba, że znajdziesz biżuterię, która jednocześnie sieka warzywa.
Starte warzywa solimy i zostawiamy na 20-30 minut. Młodej kapuście wystarczy ten czas. Starszą należałoby odstawić nawet do 1 godziny.
W tym czasie robimy bazę do sosu . Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i pietruszkę. Seler kroimy na 4-5 mniejszych kawałków. Przekładamy warzywa do miseczki.
Gdy kapusta i cebula puszczą już sok, zabieramy się do kotlecików . Do osobnej dużej miski wrzucamy mięso mielone, dokładnie odciśniętą kapustę z cebulą, kaszę manną oraz dwa jajka. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Rozgrzewamy patelnię.
Nastawiamy garnek z wodą.
Formujemy zgrabne kotleciki i krótko obsmażamy na oleju po dwóch stronach.
Obsmażone kotleciki oraz wcześniej przygotowane tarte warzywa, wraz z listkiem laurowym oraz masłem, wkładamy do garnka z lekko wrzącą, osoloną wodą. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy kotleciki oraz liść laurowy. Sos blendujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę wymieszaną z wodą oraz całość chwilę podgotowujemy.
Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku.
Notatki:
Ponieważ, w przeciwieństwie do tradycyjnych gołąbków, te nie mają żadnego wypełniacza, pasują zarówno do kasz, ryżu jak i ziemniaczków.
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/05/goabki-z-modej-kapusty-bez-zawijania.html