Wykonanie
Wiosną, w warzywniaku zachowuję się niemal jak dziecko w sklepie z
cukierkami. Wszystko chciałabym wypróbować od razu. Decyzja nie była łatwa, ale wreszcie wyszłam z główką
młodej kapusty pod pachą i
planem na szybie gołąbki. Babcia Ewa podpowiedziała mi jednak coś o wiele ciekawszego. Zatem dziś u mnie w kuchni, w roli głównej,
młoda kapusta. Mimo, ze gra główną rolę, to wcale jej nie widać. Lekko zmodyfikowany przepis ze starego zeszytu. A jak wiadomo, takie przepisy są przecież najlepsze.
Składniki na 10 małych gołąbków (2-3 porcje obiadowe)Czas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 30 minutSkładniki na gołąbki:1 średnia główka
młodej kapusty1
cebula25 dkg
mięsa mielonego wieprzowego1/2 szklanki
kaszy manny2
jajka1 czubata łyżeczka
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki
kminku mielonego (opcjonalnie)
sól,
pieprzSkładniki na
sos pomidorowy:800 ml
wody1 duża
marchewka, 1 duża
pietruszka, 1 łodyga
selera naciowego1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
koncentratu pomidorowego1/5 szklanki
wody1 łyżka
masła1-2 łyżki
mąki1
liść laurowy1/4 szklanki
śmietany 18%1-2 łyżeczki
ziół prowansalskichsól,
pieprzZaczynamy od gołąbków .
Kapustę oraz
cebulę rozdrabiamy w malakserze.Możecie też pójść w moje ślady i użyć do starcia obu warzyw tarki o grubych oczkach.
Młoda kapusta jest jednak niewdzięcznym warzywem do
tarcia. Już w połowie główki miałam w kuchni kapuściane
pole i zaczęłam, żałować tych nowalijkowych wynalazków.
Mężu, nie obrażę się za malakser na najbliższą okazję. Chyba, że znajdziesz biżuterię, która jednocześnie sieka warzywa.Starte warzywa solimy i zostawiamy na 20-30 minut.
Młodej kapuście wystarczy ten czas. Starszą należałoby odstawić nawet do 1 godziny.W tym czasie robimy bazę do sosu . Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną
marchewkę i
pietruszkę.
Seler kroimy na 4-5 mniejszych kawałków. Przekładamy warzywa do miseczki.Gdy
kapusta i
cebula puszczą już sok, zabieramy się do kotlecików . Do osobnej dużej miski wrzucamy
mięso mielone, dokładnie odciśniętą
kapustę z
cebulą,
kaszę manną oraz dwa
jajka. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Rozgrzewamy patelnię.Nastawiamy garnek z
wodą.Formujemy zgrabne kotleciki i krótko obsmażamy na
oleju po dwóch stronach.Obsmażone kotleciki oraz wcześniej przygotowane tarte warzywa, wraz z
listkiem laurowym oraz
masłem, wkładamy do garnka z lekko wrzącą, osoloną
wodą. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.Po tym czasie wyciągamy kotleciki oraz
liść laurowy. Sos blendujemy, dodajemy
koncentrat pomidorowy,
mąkę wymieszaną z
wodą oraz całość chwilę podgotowujemy.Po zdjęciu z ognia dodajemy
śmietankę i doprawiamy do smaku.
Notatki:Ponieważ, w przeciwieństwie do tradycyjnych gołąbków, te nie mają żadnego wypełniacza, pasują zarówno do
kasz,
ryżu jak i ziemniaczków.