ßßß
To niezwykle smaczna, prosta w wykonaniu i zarazem oryginalna potrawa, znakomita na śniadanie ale nie tylko. Jest kilka wersji jej przyrządzania, można zmieniać przyprawy, proporcje lub dodatki. Ja po raz pierwszy natknęłam się na ten przepis w książce Nigelli Lawson Nigellissima. Ona używa pomidorów z puszki ja jednak wolę świeże, przyprawione aromatycznym oregano. Przepis, który tu prezentuje pochodzi od niezawodnej Kwestii smaku .SKŁADNIKI2 pomidory1 łyżka masła lub oliwy1 ząbek czosnku2 jajkasól, pieprz, suszone oregano, chiliświeża bazyliaPomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na niedużej patelni rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać pomidory i przyprawy, smażyć przez kilka minut (jeśli pomidory będą zbyt kwaśne można dodać odrobinę cukru). Zrobić wgłębienia w pomidorach i wbić w ich miejsca jajka, posypać solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez parę minut aż białka się zetną (ok. 3 min.). Posypać pociętą bazylią.Podawać z grzankami, chlebem lub bagietką.Smacznego :)