ßßß Cookit - przepis na Moqueca de frango czyli brazylijska potrawka z kurczaka.

Moqueca de frango czyli brazylijska potrawka z kurczaka.

nazwa

Wykonanie

Moqueca (wymawiamy "mukeka") czyli po naszemu potrawka pojawia się nie po raz pierwszy wśród naszych przepisów. Dzisiaj przedstawiamy mukekę wg pomysłu Brasileiro. Jak się powszechnie mówi, najlepsze przepisy powstają z potrzeby. Dzisiejsza potrawa to wynik tego co znaleźliśmy w lodówce i w szafkach a co do siebie pasowało. Efekt pikantny!!!
Składniki dla 4 osób:
0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej)
0,4 litra mleczka kokosowego
1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)
1 duży pomidor
1 cebula czerwona
2 lub 3 ząbki czosnku
2 cytryny
6 łyżek oleju palmowego dende*
szczypta przyprawy karaibskiej (na zdjęciu poniżej), dodaliśmy ją gdyż nie mieliśmy świeżej kolendry**
pieprz czarny
2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO (dostępne w sklepach afrykańskich), zamiast krewetek
łyżka chilli w proszku (może być mniej wszystko zależy od gustu)**
szczypta soli
ocet winny z modemy
*Olej palmowy i kumin dostępny jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. Kumin również można spotkać w sklepach zielarskich.
** jako zamiennik dodajmy soli, czosnku, cebuli, kolendra, pieprz, kumin
Przygotowanie:
Krok 1: "Myjemy" kurczaka pokrojonego w kawałki w w soli i occie. Nastepnie kawałki kurczaka przyprawiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, startym czosnkiem oraz przyprawą karaibską.
Krok 2: Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi.
Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Trzecia warstwa kawałki pomidora. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Doprawiamy chilli.
Krok 4: Garnek przykrywamy i dusimy 10-15 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał.
Krok 5: gotujemy ryż biały długoziarnisty.
A o to i efekt końcowy.
Źródło:http://smakibrazylii.blogspot.com/2015/01/moqueca-de-frango-czyli-brazylijska.html