Wykonanie
Sycąca letnia
sałatka w kolorach tęczy. Pachnie świeżą
bazylią i
koperkiem.Idealna na letnią kolację lub jako dodatek do innych potraw, np. drobiu z grilla.
Sałatka z unikalnym dodatkiem (dostępnym tylko w sezonie letnim nad czym gorąco ubolewam)
ogórkiem małosolnym z tego przepisu .
Bazylia mojego siewu - jeszcze
młoda o małych listkach, które w całości dodałam do sałatki, jeśli macie większe listki to rozerwijcie je na mniejsze kawałeczki.Można dowolnie zmieniać tutaj skład, ale ten który podaję jest idealny.
1
młody brokuł2
jajka ugotowane na twardo3 łyżki
kukurydzy gotowanej1 duży
pomidor2-3
ogórki małosolne śrdniej wielkości
bazylia świeża - garść (najlepiej
młode listki, jeśli większe - rozerwać na mniejsze, nie siekać)Sos (najlepiej przygotować wcześniej i schłodzić godzinę) :3 łyżki
jogurtu1 łyżka
majonezusól,
pieprz do smakupłaska łyżeczka
bazylii BIO siekanej (suszonej)1 łyżka świeżo posiekanego
koperkuGotujemy
brokuły 4 minuty w osolonym wrzątku (al dente). Studzimy na durszlaku.Dzielimy na małe różyczki.
Pomidora,
jajko i
ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy
kukurydzę.Łączymy składniki sosu, doprawiamy go, dodajemy do warzyw i delikatnie wszystko mieszamy na koniec dodając drobne listki
bazyliowe.