Wykonanie
Kolejna
sałatka, którą prezentuję, należy do tych częściej robionych do grilla. Zawsze brakuje nam dodatków do
mięsa, więc kolejna propozycja może się komuś przydać.
Powiem tylko, że mało z nią pracy i podobnie jak pozostałe, jest często w całości zjadana przez gości :)
Składniki:- 1
brokuł,- 3
pomidory,- 1 duży
ogórek zielony,- 1
cebula,- 1 puszka
kukurydzy,- 2 łyżki
majonezu,-
sól i
pieprz do smaku,- ew. 2-3
jajka.Sposób wykonania:
Brokuł gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie. Ma być trochę twardy, by nie zrobiła się z niego papka. Do miski wrzucamy pokrojone w dużą kostkę
pomidory i
ogórek, drobno pokrojoną
cebulę oraz odsączoną
kukurydzę. Podgotowany
brokuł odcedzamy i studzimy.W tym czasie proponuję posolić warzywa w misce, by ewentualnie puściły nadmiar soku, który odlewamy. Wystudzony
brokuł dzielimy na różyczki i krótko przed podaniem łączymy z warzywami w misce. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, po czym łączymy z
majonezem.Gdy mam więcej czasu, gotuję do tego 2-3
jajka na twardo i pokrojone dodaję do sałatki. Tę wersję również polecam.
Sałatkę dodaję do akcji:Przepis bierze udział w konkursie "Kuchnia 24/7" (tutaj - drugie śniadanie, np. w pracy)