ßßß
Składniki:- 1 brokuł,- 3 pomidory,- 1 duży ogórek zielony,- 1 cebula,- 1 puszka kukurydzy,- 2 łyżki majonezu,- sól i pieprz do smaku,- ew. 2-3 jajka.Sposób wykonania:Brokuł gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie. Ma być trochę twardy, by nie zrobiła się z niego papka. Do miski wrzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory i ogórek, drobno pokrojoną cebulę oraz odsączoną kukurydzę. Podgotowany brokuł odcedzamy i studzimy.W tym czasie proponuję posolić warzywa w misce, by ewentualnie puściły nadmiar soku, który odlewamy. Wystudzony brokuł dzielimy na różyczki i krótko przed podaniem łączymy z warzywami w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym łączymy z majonezem.Gdy mam więcej czasu, gotuję do tego 2-3 jajka na twardo i pokrojone dodaję do sałatki. Tę wersję również polecam.
Sałatkę dodaję do akcji:Przepis bierze udział w konkursie "Kuchnia 24/7" (tutaj - drugie śniadanie, np. w pracy)