ßßß Cookit - przepis na Sałatka brokułowa w towarzystwie pomidorów i jajek

Sałatka brokułowa w towarzystwie pomidorów i jajek

nazwa

Wykonanie

Mam dla Was propozycję przystawki z serii najłatwiejszych, najszybszych i bardzo pysznych. Jej smak zachwycił już niejednego gościa. Najlepiej sprawdza się, gdy potrzebujemy czegoś "na już", a jednocześnie nie mamy zbyt wiele w lodówce. Dzięki tej sałatce pokochałam brokuły! Wybaczcie za zdjęcie, ale tylko takie udało mi się odnaleźć - sałatka znika ze stołu z prędkością światła, więc ciężko ją uwiecznić na zdjęciu :)
Składniki:
- brokuł,
- 3-4 jajka ugotowane na twardo (w zależności od wielkości brokułu),
- 2-3 pomidory (j.w.),
- 1 cebula,
- majonez,
- sól, pieprz.
Do sałatki będą nam potrzebne jedynie różyczki brokułu, ale można dodać także nóżki (które są bardzo zdrowe) po uprzednim obraniu. Brokuł możemy ugotować w całości, bądź już pokrojony - odcinając różyczki od nóżek, a następnie obierając nóżki i krojąc na kawałki. Najpierw dokładnie myjemy warzywo, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku. Czekamy do ponownego zagotowania. W zasadzie brokuł jest gotowy do spożycia (jesli wolicie bardziej miękki, można poczekać jeszcze 2-3 minuty, oby tylko się nie rozpadał). Za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy na talerz i czekamy do całkowitego ostudzenia. Większe różyczki kroimy na nieco mniejsze. Pomidory obieramy (sparzamy) ze skórki, kroimy w kostkę (o boku ok. 1 cm na 1 cm). Jajka obieramy ze skorupki, kroimy w większą kostkę (podobnie jak pomidory). Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku. Bardzo ważne jest delikatne mieszanie, dzięki czemu unikniemy powstania "papki". Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/02/saatka-brokuowa-w-towarzystwie.html