Wykonanie
W przedświątecznym ferworze postanowiłam Wam przedstawić tę książkę,
potem nie będzie już czasu na czytanie i przeglądanie, a jedynie na realizację przepisów! :)"Zima w kuchni Pięciu Przemian" Anny Czelej jak zwykle kolorowa, obfitująca w dania smaczne, zdrowe, pomysłowe i zaskakujące.Znajdziecie tu nie tylko przepisy klasycze jak choćby barszcz czerwony,
grzybową z łazankami czy kapuśniak ale cały wachlarz sałatek, zimowych surówek (surówka piękności, z
kukurydzą i
bananami, z
buraków z
orzechami), dań na ciepło i warzyw w wersji zimowej (np.
buraki z
jabłkami w
majeranku, zapiekanka z
fasoli ze
śliwkami, frytki z
marchewki).Nie brakuje w książce przepisów na zimowe przekąski (kulki z fetymarmolada z
daktyli), desery (tort
makowo-
czekoladowy,babeczki
orzechowe, piernik na
piwie) a wszystko okraszone kolorowymi zdjęciami zachęcającymi do jak najszybszego udania się do kuchni.
Książka podzielona jest na działy tematyczne i alfabetyczny spis potraw z wykazem potraw bezglutenowych, dzięki
czemu szybko i łatwo odnajdziemy to co nas interesuje.Wstęp zawiera kilka słów o filozofii Pięciu Przemian, co i jak jeść zimą, jakie potrawy i produkty wzmacniają nasze ciało o tej
porze roku.Czy zima w kuchni musi być nudna, uboga albo monotonna?"Wbrew pozorom zimowe dania mogą być bardzo ciekawe i bogate. Przekonanie, że przyroda w zimie o czymś zapomniała, czegoś nam nie dostarczyła i nie dała, wynika z braku znajomości chińskiej filozofii przyrody [...] bo przyroda pomaga przetrwać trudne sytuacje wszystkim żywym istotom.Warto się więc zstanowić co mamy w zamian i dlaczego.Zimą jemy produkty które przechowują się w naturalny sposób : ziarna,
orzechy, pestki,
warzwa strączkowe,
suszone owoce i
zioła."
Pora zimowa to gęste, zawiesiste zupy z dodatkiem
kasz,
bakalii i
ryżu, które autorka poleca jeść zimą także na śniadanie, a unikać wychładzającego
jogurtu czy
cytrusów.Unikamy sztucznie wyhodowanych zimą
pomidorów, ogórkow czy
sałaty.Wychładzające są też
jabłka czy
gruszki, ale jeśli upieczemy je z dodatkiem rozgrzewających przypraw, to zupełnie zmienia postać rzeczy."Komponując dietę w czasie zmieniających się pór roku, warto zaufać przyrodzie i zwrócić uwagę na jej propozycje i obserwować czym odżywiają się zimą dzikie zwierzęta".(O) PRZEMIANA OGNIA - SMAK GORZKI(Z) PRZEMIANA ZIEMI - SMAK SŁODKI(M) PRZEMIANA METALU - SMAK OSTRY(W) PRZEMIANA
WODY - SMAK SŁONY(D) PRZEMIANA DRZEWA - SMAK KWAŚNYMam nadzieję że zaciekawiłam Was choć odrobinkę, polecam inne
pory roku z tej
serii:WiosnaLatoJesieńCzym charakteryzuje się zima w kuchni Pięciu Przemian - więcej tutaj .Więcej o teorii kuchni Pięciu Przemian tutaj .Moje przepisy z kuchni Pięciu Przemian w zakładce obok .Książkę do recenzji otrzymałam od Wydawnictwa Illuminatio .