ßßß
Przepis na ciasto do pizzy według Jamiego Olivera. Takie piekła Tsumiko, takie piekę ja.Wolę giętkie ciasto do pizzy, nie kruche i łamliwe.Przy okazji z 1 kg mąki wyszły też bułeczki.Jest to ciasto wielozadaniowe, polecam w ciemno:)Składniki na ciasto:1 kg zwykłej mąki pszennej650 ml letniej wody4 łyżki oliwy z oliwek14 g (2 saszetki) suchych drożdży1 łyżka cukru1 łyżka soliNadzienie: kiełbasa krakowska, szynka, ser,kilka pasków papryki,*jajko sadzone, **pieczona dynia i cebulaPrzyprawy: suszony tymianek i oregano, chili, pieprz
P I Z Z APrzygotowanie:do wody wsypujemy drożdże, cukier, sól i wlewamy oliwę, mieszamy.Przygotowaną miksturę wlewamy do dużej miski, do której uprzednio wsypaliśmy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki ( i miski);I tu mały trik - zalewamy mąkę miksturą i zostawiamy na jakieś 10 minut, zdecydowanie łatwiej dzięki temu wyrabia się ciasto;Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).Część ciasta odkładamy na bułeczki.Ciasto jest bardzo elastyczne, ja nigdy nie wałkuję, rozprowadzam za pomocą rąk zwilżonych w oliwie. Wyszło na całą blachę taką z piekarnika.
Grubość dowolna, jaką lubimy (musimy wziąć pod uwagę że w trakcie pieczenia jeszcze wyrośnie).Smarujemy placek przecierem pomidorowym z olejem, kładziemy na to składniki nadzienia (ser po 10 minutach pieczenia). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pizza jest gotowa po ok. 20 minutach, kiedy brzegi ciasta będą lekko zrumienione.* jajko podsmażyłam krótko na patelni aby spód się zciął i dopiero przełożyłam na pizzę.* * dynię i cebulę wcześniej podzieliłam na cząstki, posoliłam, skropiłam olejem, posypałam ziołami i piekłam ok. 30 minut (cebulę trzeba wyjąć wcześniej aby się za bardzo nie przypiekła, jedynie zmiękła - będzie jeszcze na pizzy 20 minut w piecu).Dynię po przestudzeniu kroimy w dużą kostkę.
***B U Ł E C Z K IZ pozostałego ciasta uformowałam bułeczki, posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami, sezamem i czarnuszką.Piekłam w 200 st.C do lekkiego zrumienienia (ok 15-20 min).Wychodzą miękkie i puchate.