ßßß Cookit - przepis na Kanciasta pizza z dynią i jajkiem. Bułeczki

Kanciasta pizza z dynią i jajkiem. Bułeczki

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto do pizzy według Jamiego Olivera. Takie piekła Tsumiko, takie piekę ja.
Wolę giętkie ciasto do pizzy, nie kruche i łamliwe.
Przy okazji z 1 kg mąki wyszły też bułeczki.
Jest to ciasto wielozadaniowe, polecam w ciemno:)
Składniki na ciasto:
1 kg zwykłej mąki pszennej
650 ml letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
14 g (2 saszetki) suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Nadzienie: kiełbasa krakowska, szynka, ser,
kilka pasków papryki,
*jajko sadzone, **pieczona dynia i cebula
Przyprawy: suszony tymianek i oregano, chili, pieprz
P I Z Z A
Przygotowanie:
do wody wsypujemy drożdże, cukier, sól i wlewamy oliwę, mieszamy.
Przygotowaną miksturę wlewamy do dużej miski, do której uprzednio wsypaliśmy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki ( i miski);
I tu mały trik - zalewamy mąkę miksturą i zostawiamy na jakieś 10 minut, zdecydowanie łatwiej dzięki temu wyrabia się ciasto;
Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Część ciasta odkładamy na bułeczki.
Ciasto jest bardzo elastyczne, ja nigdy nie wałkuję, rozprowadzam za pomocą rąk zwilżonych w oliwie. Wyszło na całą blachę taką z piekarnika.
Grubość dowolna, jaką lubimy (musimy wziąć pod uwagę że w trakcie pieczenia jeszcze wyrośnie).
Smarujemy placek przecierem pomidorowym z olejem, kładziemy na to składniki nadzienia (ser po 10 minutach pieczenia). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pizza jest gotowa po ok. 20 minutach, kiedy brzegi ciasta będą lekko zrumienione.
* jajko podsmażyłam krótko na patelni aby spód się zciął i dopiero przełożyłam na pizzę.
* * dynię i cebulę wcześniej podzieliłam na cząstki, posoliłam, skropiłam olejem, posypałam ziołami i piekłam ok. 30 minut (cebulę trzeba wyjąć wcześniej aby się za bardzo nie przypiekła, jedynie zmiękła - będzie jeszcze na pizzy 20 minut w piecu).
Dynię po przestudzeniu kroimy w dużą kostkę.
***
B U Ł E C Z K I
Z pozostałego ciasta uformowałam bułeczki, posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami, sezamem i czarnuszką.
Piekłam w 200 st.C do lekkiego zrumienienia (ok 15-20 min).
Wychodzą miękkie i puchate.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/09/kanciasta-pizza-z-dynia-i-jajkiem.html