ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i serami zapiekane pod beszamelem

Naleśniki ze szpinakiem i serami zapiekane pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Naleśniki ze szpinakiem i serami zapiekane pod beszamelem to mój autorski pomysł. Wytrawne, dobre naleśniki.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1 jajko
1 szklanka mąki
Farsz:
serek topiony
kulka mozzarelli
250 g szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki cukru
odrobina śmietany
sól
pieprz
odrobina oliwy
Sos beszamel:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
sól
pieprz
gałka muszkatu
słodka papryka mielona
Sos beszamel: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, mieszać do jednolitego połączenia, dodać mleko. Mieszać najlepiej trzepaczką, aż zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia.
Zrobić ciasto naleśnikowe: roztrzepać jajko z mlekiem, dodać mąkę. Usmażyć naleśniki.
Farsz: c ebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić lekko, dodać szpinak. Dusić, aż szpinak się rozmrozi i podsmaży. Odlać nadmiar wody. Dodać pokrojoną mozzarellę i ser topiony. Dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę śmietany. Dosmakować cukrem. Doprawić solą i pieprzem.
Na placki naleśnikowe nakładać farsz i rolować. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka kropel oliwy i rozsmarować. Układać naleśniki, polać beszamelem. Zapiec do zrumienienia sosu beszamelowego.
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2015/03/nalesniki-ze-szpinakiem-i-serami.html