Wykonanie
Zupa rybna o
pomidorowym smaku z dodatkiem
soczewicy, na bazie
wywaru ze skorupek
krewetek. Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna mojego taty, która dość często gości na naszym
stole ;)
Składniki-
filet z dorsza (lub innej
ryby słonowodnej)- 10
krewetek black tiger (z ogonkami i głowami)- pół szklanki
soczewicy- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 1 puszka
pomidorów- 3 łyżki
koperku otartego- 1
marchewka- 1
pietruszka- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 2
liście laurowe- 3 ziarenka
ziela angielskiego- 1,5l
bulionu warzywnegoPrzygotowanie
Krewetki obrać, oderwać ogonki i odciąć główki. Skorupki z główkami wrzucić do gotującej się
wody z
bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, a następnie odcedzić i pozbyć się skorupek. W międzyczasie przygotować inne składniki:
filet z dorsza pokroić w kosteczkę, obsypać
solą,
pieprzem i usmażyć na małej patelni, uważając by
ryba się nie 'rozwaliła'.
Marchewkę,
pietruszkę,
cebulę obrać, drobno pokroić i ugotować w wywarze do miękkości. Następnie dodać
liście laurowe,
ziele angielskie,
koperek,
pomidory w puszce i
koncentrat pomidorowy. Ząbek
czosnku rozgnieść, posiekać i również wrzucić do
wywaru. Gotować 15 minut, następnie dodać
soczewicę i gotować do miękkości ok. 10-15 minut. Pod koniec dodać
krewetki (jeżeli są surowe gotujemy kolejne 5 minut, jeżeli wcześniej ugotowane wystarczą 2 minuty, po dłuższym czasie będą gumowate) i podsmażone kawałki
dorsza. Smacznego!