Wykonanie
Zapraszam Was na świetne danie łączące w sobie słodki smak
rodzynek, ostrość
curry i
pieprzu, kwasowość soku z świeżo wyciskanej
cytryny i delikatność
bakłażana. Niestety zabrakło mi
oleju rzepakowego i
oliwy, więc tym razem zamiast jednego z nich użyłam
masła, co oczywiście nie pogorszyło smaku potrawy :)Składniki:1 łyżka
masła1 duży
bakłażan1 szklanka
ryżu risotto3 szklanki
wody1
cebula1 pęczek
zielonej cebulki2 garści
rodzynek1/2/ szklanki
śmietanki kremówki1 łyżeczka
przyprawy curry2 łyżki
soku z cytrynysólpieprzNa rozgrzanym
maśle podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojon ą
cebulkę oraz jej zielona częś ć. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę
bakłażan,
ryż, solimy i zalewamy całość
wodą. Gotujemy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając . Kiedy
ryż podwoi swoją objętość i zacznie gęstnieć, dodajemy
śmietankę i
rodzynki, jeszcze chwile dusimy, aż
ryż będzie miękki. D oprawiamy
sokiem z cytryny,
przyprawą curry, sol ą i
pieprzem. Podajemy posypane świeżo startym
parmezanem.