ßßß Cookit - przepis na Risotto z bakłażanem i rodzynkami

Risotto z bakłażanem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam Was na świetne danie łączące w sobie słodki smak rodzynek, ostrość curry i pieprzu, kwasowość soku z świeżo wyciskanej cytryny i delikatność bakłażana. Niestety zabrakło mi oleju rzepakowego i oliwy, więc tym razem zamiast jednego z nich użyłam masła, co oczywiście nie pogorszyło smaku potrawy :)
Składniki:
1 łyżka masła
1 duży bakłażan
1 szklanka ryżu risotto
3 szklanki wody
1 cebula
1 pęczek zielonej cebulki
2 garści rodzynek
1/2/ szklanki śmietanki kremówki
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojon ą cebulkę oraz jej zielona częś ć. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan, ryż, solimy i zalewamy całość wodą. Gotujemy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając . Kiedy ryż podwoi swoją objętość i zacznie gęstnieć, dodajemy śmietankę i rodzynki, jeszcze chwile dusimy, aż ryż będzie miękki. D oprawiamy sokiem z cytryny, przyprawą curry, sol ą i pieprzem. Podajemy posypane świeżo startym parmezanem.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/04/risotto-z-bakazanem-i-rodzynkami.html