Wykonanie
Mój ulubiony
bakłażan w wersji
curry bez
mięsa :)Składniki na dwie porcje:
bakłażanduża
cebulapół
paprykimasło2 czubate łyżki
śmietany 18%pół garści
rodzyneknatka pietruszk, (
bazylia)
curry (łyżeczka - dwie)
czerwona papryka w proszku (łyżeczka - dwie)
sól,
pieprzkilka ziaren
anyżułyżeczka
cukru1) kroimy
bakłażana w większą kostkę, solimy i zostawiamy na około 15-30 minut, przemywamy z
soli2) siekamy
cebulkę,
paprykę kroimy na drobną kostkę3) podsmażamy
bakłażana chwilę aby zmiękł, zbędny
olej odlewamy4) w garnku rozgrzewamy trochę
masła, wrzucamy
cebulkę i dusimy przez chwilę, dorzucamy
paprykę - dusimy około 5 minut5) dorzucamy
bakłażana,
przyprawy,
cukier, dusimy około 10-15 minut6) wyłączamy, dodajemy dwie łyżki
śmietany,
rodzynki, mieszamy, ewentualnie doprawiamy7) siekamy
natkę pietruszki (ewentualnie z
bazylią) i dosypujemy, mieszamy8) dobrze smakuje z
ryżemSmacznego :)