ßßß
Składniki na 4 porcje:2 woreczki ryżupaczka mrożonego groszku 450 g (lub świeży jeżeli macie aktualnie dostęp)płaska łyżka stołowa przyprawy currydwie szczypty pieprzupół łyżeczki soli do wody, do ugotowania ryżu.Wykonanie:W niedużym garnuszku zagotować wodę z dodatkiem soli, na wrzącą wkładać woreczki ryżu. Zmniejszyć moc palnika, i gotować do miękkości - aż woreczek napełni się ryżem.W czasie gotowania ryżu przygotować groszek. Zagotować wodę w garnku, na wrzątek wrzucać mrożone warzywo. Gotować kilka minut. Ja zazwyczaj gotuję 5. Na opakowaniach jest napisane by gotować np. 9 minut, jednak po tym czasie z groszku zrobiłaby się papka. Trzeba spróbować, czy jest miękki. Odcedzić.Ugotowany ryż wyjąć z woreczka, przełożyć do naczynia. Dołożyć groszek, pieprz oraz przyprawę curry. Całość dokładnie wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, ciepłe.Smacznego! :)