ßßß
Kolejne pieczywo z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" :-) tym razem niesamowite bułki z serem feta w środku - rewelacyjne w smaku... przepis pochodzi z "Pracowni wypieków" , do której szczerze mówiąc często zaglądam :-) czasem tylko po to żeby poszukać inspiracji, a są one niezwykłe :-) polecam :-) podobnie jak i same tiropsomo - mnie bardzo posmakowały z pomidorami (i świeżymi i suszonymi) świetne!SKŁADNIKI300 g mąki pszennej1 łyżeczka soli20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)5 łyżek ciepłej wody1 łyżka cukru lub miodu4 łyżki oliwy120 ml ciepłego mlekadodatkowo:topione masło do smarowania bułeczek270 g sera feta (rozgniecionego widelcem)do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wodydo posypania: 2 łyżki sezamu (ja posypałam suszonym majerankiem)
Mąkę, sól i suche drożdże mieszamy razem. Jeśli używacie świeżych drożdży rozpuśćcie je w wodzie. Dodajemy cukier lub miód, oliwę, mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy do miski lekko posmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 - 2 godziny żeby ciasto wyrosło (moje stało 2 godziny, a rośnie jak szalone). Następnie dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy ser, zlepiamy dokładnie brzegi tworząc długi wałek, a następnie zwijamy go w kształt ślimaka (czynność tę powtarzamy z każdym z czterech kawałków). Każdego ślimaka smarujemy roztopionym masłem, a następnie nakrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem (majerankiem). Pieczemy 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Studzimy na kratce.
Razem ze mną bułeczki piekły:Kinga z Małe kulinariaBożena z Moje domowe kucharzenieDorota z Moje Małe CzarowanieMarta z Blue HipopotamŁucja z Fabryka Kulinarnych InspiracjiAlina z Ala piecze i gotujeEwelina z Stylowa kuchniaAgiatis z Moja kulinarna przygodaMonika z Matka WariatkaMagdalena z ZieleninaMałgosia z Smak AlzacjiPaulina z Buszująca w kuchniEdyta z Przy kuchennym stoleAgata z Kulinarne przygody GatityJustyna z Gotowanie i pieczenie - I love itMałgorzata z Po prostu MargheEwa z Kobieta Renesansu