ßßß
Miałam przerwę w braniu udziału w akcji Wypiekanie na śniadanie . Do powrotu przekonały mnie greckie bułeczki triposomo skręcone w ślimaka, wypełnione serem feta i posypane sezamem. Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów Pracowni wypieków .SkładnikiCiasto:mąka pszenna, 300 gsól, 7 gdrożdże instant, 3 gmiód, 25 goliwa, 4 łyżkiletnia woda, 5 łyżekletnie mleko, 120 mlDodatkowo:feta, 200 gżółtko, 1 sztukawoda, 1 łyżkasezam, 2 łyżkiSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć (mleko i woda powinny mieć temperaturę 37-40 stopni C). Wyrabiać przez 10 minut. Obsypać mąką i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić na 1-2 godziny do podwojenia objętości.Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować w prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na środku na całej długości ułożyć pokruszoną fetę. Zwinąć w roladkę. Brzegi i końcówki dokładnie zlepić. Rulon obrócić spojeniem do dołu. Następnie skręcić w ślimaka. Postępować tak samo z pozostałym ciastem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut do ponownego rozrostu.Posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą. Posypać sezamem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Bułki piec 25-30 minut. Jeśli będą się mocno rumieniły przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Razem ze mną piekły:Kinga z Małe kulinariaBożena z Moje domowe kucharzenieDorota z Moje Małe CzarowanieMarta z Blue HipopotamŁucja z Fabryka Kulinarnych InspiracjiAlina z Ala piecze i gotujeEwelina ze Stylowa kuchniaAgiatis z Moja kulinarna przygodaMonika z Matka WariatkaMagdalena z ZieleninaMałgosia ze Smaki AlzacjiMagdalena z Czary – gary w kuchniEdyta z Przy kuchennym stoleAgata z Kulinarne przygody GatityJustyna z Gotowanie i pieczenie – I love itMałgorzata z Po prostu Marghe