Wykonanie
Spaghetti to ulubione danie mojej córci :-) Ze względu na nią w ostatnim czasie pozbawiam je więc
czerwonego wina, ale i tak jest pyszne. Swego czasu naczytałam się przeróżnych przepisów na spaghetti i czerpiąc z każdego coś (a w większości jednak uwzględniały to samo) wymyśliłam sobie taką swoją wersję, której się trzymam :-) Wracając do
wina, to wyostrza ono smak sosu, warto się do niego przekonać, dzięki niemu Wasze spaghetti nie będzie jedynie zwyczajnym
sosem pomidorowym, ale wyjątkową potrawą :-)SKŁADNIKIok. 700 g
mięsa wieprzowego (lub pół na pół z wołowym)1 kg
pomidorów2
cebule2 - 3 ząbki
czosnku2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera1 szklanka czerwonego
wytrawnego wina6 łyżek
oleju1 łyżka mielonej
słodkiej paprykiszczypta mielonej
ostrej paprykibazylia,
oregano,
majeraneksól,
pieprzdodatkowo:tarty
parmezanmakaronMięso mielimy "na dużych oczkach".
Pomidory myjemy, nacinamy na wierzchołkach na krzyż, układamy na sitku i oblewamy wrzątkiem, a następnie ściągamy skórę i kroimy w kostkę. Najlepiej jeśli użyjecie odmiany bezpestkowej, jeśli jednak pestki są wybierzcie je.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
czosnek przeciskamy przez praskę.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju, dodajemy
mięso i chwilę przesmażamy mieszając. Następnie dolewamy
wino, mieszamy i dusimy na małym płomieniu aż
alkohol odparuje.Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę
oleju i dodajemy
cebulę, podsmażamy aż zacznie się pięknie błyszczeć i dodajemy
marchewkę,
pietruszkę i
selera, smażymy całość aż warzywa zaczną mięknąć (na małym palniku). Dodajemy
czosnek, smażymy aż uwolni się aromat i dodajemy
pomidory. Całość smażymy do momentu aż
pomidory zaczną się rozsmażać, a następnie miksujemy blenderem i przelewamy do
mięsa, dodajemy
przyprawy i dokładnie mieszamy. Całość dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu uzyskania pożądanej konsystencji potrawy - sos powinien być gęsty.
Makaron gotujemy al dente i wykładamy na talerz. Na wierzch nakładamy sos i posypujemy
serem.
P.S.Jeśli wolicie danie łagodniejsze możecie pominąć
wino.Jeśli danie wydaje się Wam mało
pomidorowe w smaku (a niektóre
pomidory mogą niestety być mało
pomidorowe) możecie dodać 1 - 2 łyżeczki pasty pomidorowej. Najlepiej wykorzystywać do tego sosu
pomidory w pełni sezonu, chociaż polskie
pomidory zawsze pozostaną w tyle względem odmian południowych dojrzewających w pełnym słońcu :-(Poza sezonem letnim możecie sos przygotować z
pomidorów z puszki - całych lub krojonych, raczej odradzałabym Wam robienie go z samej pasty.