Wykonanie
Próbuję ogarnąć ostatnie dni w jakąś sensowną całość... nie da się... chyba...Dlatego uciekam w gotowanie... to zawsze ma sens...Lekkie i wiosenne danie, które zaspokoi każdy głód... pyszne...SKŁADNIKI6
kalarep średniej wielkości250 g
mięsa indyczego1/4 szklanki
kaszy jaglanej1/2
cebuli1 łyżka
oleju1/2 łyżki posiekanego
koperku1/2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz,
cukierkoperek do posypania
Kalarepy obieramy i wydrążamy w środku - jeśli są naprawdę świeże i
młode,można to z powodzeniem zrobić łyżką :-)
Kaszę gotujemy w dużej ilości
wody, tak by się nie posklejała, a następnie odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Następnie mielimy razem z
mięsem.
Kaszę,
mięso z
cebulą,
koperek i
natkę doprawiamy
solą i
pieprzem, a następnie dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowaną masą nadziewamy wydrążone
kalarepy. Wkładamy je do garnka i dolewamy gorącą
wodę, tak by sięgała centymetr poniżej wysokości
kalarep. Dodajemy
sól i
cukier (proponuję użyć równych proporcji czyli solimy według własnego uznania i dosypujemy taką samą ilość
cukru - fantastycznie podkreśla smak wszelkich
kapustnych). Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem 25 - 30 minut. Gotowe
kalarepy osączamy z
wody i posypujemy
koperkiem.