ßßß Cookit - przepis na Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Mój ostatni pobyt w domu zaowocował kilkoma nowymi przepisami zaczerpniętymi z maminego notesu ;-) Dziś przedstawiam Wam gołąbki bez zawijania - bardzo smaczne, pożywne i wbrew pozorom mało pracochłonne danie obiadowe.
Składniki:
200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
1 szklanka kaszy mannej
1 szklanka ryżu białego (surowego)
1/4 główki białek kapusty
2 jajka
1 średnia pietruszka
1 średnia marchewka (u mnie bez, ze względu na braki w lodówce ;-)
sól, pieprz, majeranek, maggi, ziarenka smaku (ew. czosnek, cebula)
ponadto (zalewa a potem sos):
1 L rosołku + 2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka śmietany, szczypta cukru
Wykonanie:
Kapustę, pietruszkę i marchew należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy pozostałe składniki na gołąbki, mieszamy w misce i doprawiamy do smaku. Formujemy duże kotleciki i rumienimy z obu stron na rozgrzanym oleju. Gołąbki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy litrem rosołku zmieszanego z koncentratem pomidorowym i próżymy w piekarniku nagrzanym do 150st przez ok. 80-90 minut. Warto pod koniec ukroić kawałek i sprawdzić, czy ryż napęczniał i nie jest twardy. Po upływie tego czasu, zlewamy sos do rondla i zagęszczamy go (gotując) zawiesiną mąki i wody. Zaprawiamy śmietaną i odrobiną cukru. Gołąbki polane sosem można podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką z białej kapusty.
Smacznego! :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/05/goabki-bez-zawijania.html