Wykonanie
Mój ostatni pobyt w domu zaowocował kilkoma nowymi przepisami zaczerpniętymi z maminego notesu ;-) Dziś przedstawiam Wam gołąbki bez zawijania - bardzo smaczne, pożywne i wbrew pozorom mało pracochłonne danie obiadowe.Składniki:200 g
mięsa mielonego (np. z
łopatki wieprzowej)1 szklanka
kaszy mannej1 szklanka
ryżu białego (surowego)1/4 główki
białek kapusty2
jajka1 średnia
pietruszka1 średnia
marchewka (u mnie bez, ze względu na
braki w lodówce ;-)
sól,
pieprz,
majeranek,
maggi, ziarenka smaku (ew.
czosnek,
cebula)ponadto (zalewa a
potem sos):1 L rosołku + 2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
śmietany, szczypta
cukruWykonanie:
Kapustę,
pietruszkę i
marchew należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy pozostałe składniki na gołąbki, mieszamy w misce i doprawiamy do smaku. Formujemy duże kotleciki i rumienimy z obu stron na rozgrzanym
oleju. Gołąbki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy litrem rosołku zmieszanego z
koncentratem pomidorowym i próżymy w piekarniku nagrzanym do 150st przez ok. 80-90 minut. Warto pod koniec ukroić kawałek i sprawdzić, czy
ryż napęczniał i nie jest twardy. Po upływie tego czasu, zlewamy sos do rondla i zagęszczamy go (gotując) zawiesiną
mąki i
wody. Zaprawiamy
śmietaną i odrobiną
cukru. Gołąbki polane sosem można podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką z
białej kapusty.
Smacznego! :-)