Wykonanie
Uwielbiam pizzę! Nie znam nikogo, kto by za nią nie przepadał ;) Ostatnimi czasy stałym elementem mojego menu stały się pizzerki z najlepszej piekarni we Wrocławiu ;) Dziś naszła mnie genialna myśl, żeby zrobić własne w domu :) Oto efekty mojego pichcenia. Zaznaczam, że przy cieście pomagał mi mój osobisty specjalista od pizzy ;)Składniki:500g
mąki30g
drożdżyłyżka
cukrupół łyżeczki
soliok.2 szklanki letniej
wody1/4 szklanki
olejuketchup (lub własny
sos pomidorowy)
oregano i
bazyliaSkładniki na pizzerinki dobieramy wg własnego gustu :) W moim przypadku były to:
pieczarki,
szynka,
kukurydza,
papryka oraz duża ilość
żółtego sera!
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w szklance letniej
wody z
cukrem i
solą. Dosypać
mąki, zagnieść częściowo ciasto, dodać
oleju oraz stopniowo podczas wyrabiania ciasta pozostałą część
wody, aż stanie się ono miękkie i elastyczne. Pozostawić na 1/2 h do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ugnieść je ponownie i rozporcjować na 8 części.Z każdej zrobić kulkę i rozwałkować okrągły placek. Placki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować
ketchupem placki, posypać
oregano i
bazylią oraz poukładać składniki (
ser na wierzch). Piec w temperaturze 200-215st przez 15 minut do uzyskania złotego koloru :)
Smacznego! :)