ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 10 stycznia 2013 r.
Jeśli jesteście zwolennikami tuńczyka, zapraszam, mam świetny przepis na sałatkę:-)
Jeśli nie lubicie tuńczyka to i tak zapraszam, bo po przygotowaniu TEJ sałatki nie będziecie w stanie się oprzeć :-)
To moja ulubiona, sprawdzona przekąska.
U mnie gości na stole przy każdej uroczystości i w sposób magiczny z niego znika.
I co najciekawsze za każdym razem wychodzi jeszcze smaczniejsza.
Tak więc bierzmy się do pracy :-)
Sałatka z tuńczykiem
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 6 stycznia .
Jeśli lubicie dania z tuńczykiem w roli głównej, to ta sałatka na pewno znajdzie się w panteonie ulubionych potraw. Jest delikatna, smaczna i dostarcza cennych składników dla organizmu :-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Łączny czas: 40 min
Składniki:
tuńczyk w sosie własnym najlepiej Rio Mare : 1 puszka
jajka wiejskie od gospodyni : 6-7
kukurydza : 1 puszka
żółty twardy ser : ok. 30 dag
cebula : 1 mała
majonez : 3 łyżki
sól morska : do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz : do smaku
Przygotowanie:
poszczególne składniki układam w szklanej misce warstwami i przekładam je majonezem. W przezroczystej salaterce po to, aby zobaczyć kolorowe poziomy sałatki
najpierw gotuje jajka na twardo ( 10 minut ) i oddzielam białka od żółtek, kroję w kostkę, delikatnie przyprawiam solą i pieprzem
tuńczyka odsączam od sosu, czy oleju i łączę z cebulą, tę czynność wykonuję w malakserze, ponieważ nie za bardzo lubię kroić cebuli:-)
do miski po kolei wkładam połowę białek pokrojonych w drobną kostkę, połowę kukurydzy, tuńczyka z cebulą, potarty na tarce ser, resztę kukurydzy, resztę białek i na koniec pokrojone na drobno żółtka
każdą warstwę smaruję majonezem, jeśli ktoś woli wersję mniej kaloryczną, to proponuję majonez Light
białka i żółtka kroję w kosteczkę nożem, oczywiście można rozdrobnić mechanicznie robotem, jednak ostatnio strasznie się zniechęciłam, ponieważ robot rozdrobnił mi białka na miazgę i wyglądało to bardzo niekorzystnie.....
Tak więc polecam krojenie białek i żółtek ostrym nożem kuchennym :-)
I w ten sposób uzyskaliśmy wspaniałą, pyszną sałatkę:-)
Serdeczności :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/01/saatka-z-tunczyka.html