ßßß Cookit - przepis na Sałatka z Tuńczykiem

Sałatka z Tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 25 lutego 2013 r.
Na samą myśl o uroczystościach domowych, świętach robi mi się jakoś przyjemnie na sercu, a dlaczego ??? Bo to jest okazja do przygotowania mojej ulubionej sałatki z tuńczykiem :-)
Obok tej potrawy nie można przejść obojętnie, trzeba spróbować by poczuć jej subtelność.
Połączenie tuńczyka z cebulą jest idealne i nadaje miły posmak ciepła i radości :-)
Celebruję radość jedzenia i czuję się tak blisko nieba jak to jest możliwe.
Po przygotowaniu, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki są już dokładnie zintegrowane. Zaspokaja nawet najwybredniejsze podniebienia - mam tu na myśli mojego męża, któremu nigdy nic nie smakuje, a ostatnio do grona miłośników tego dania dołączyła również moja córka, która nieustannie pyta, kiedy znowu zrobię tę potrawę.
Czyli jest dobrze:-)
Ten przepis posiadam od wielu lat, nawet nie wiem skąd go mam ale jest wart polecenia.
Sałatka z Tuńczykiem
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 stycznia .
Ta sałatka to apetyczna lekkość, która za każdym kęsem wywołuje coraz większe uczucie głodu.
Daje satysfakcję nawet największym marudom kulinarnym :-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Łączny czas: 40 min
Składniki:
jajka wiejskie od gospodyni : 6-7
tuńczyk najlepiej Rio Mare w sosie własnym : 1 puszka
kukurydza : 1 puszka
żółty twardy ser : ok. 30 dag
cebula : 1 mała
majonez : 3 łyżki
sól morska : do smaku
świeżo zmielony pieprz : do smaku
Przygotowanie:
jajka wiejskie od gospodyni gotuję na twardo - 10 minut, studzę, obieram ze skorupek, oddzielam żółtka od białka i kroję w drobną kostkę - w oddzielną miskę żółtka, oddzielną białka, delikatnie przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam
odcedzam tuńczyka
małą cebulkę rozdrabniam robotem kuchennym, bo nie lubię kroić i ryczeć, a następnie dokładnie mieszam z tuńczykiem
ser ścieram na tarce o drobnych oczkach
poszczególne składniki dodaję warstwowo do szklanej miski w następującej kolejności: na dno połowa białek, połowa kukurydzy, tuńczyk z cebulą, starty ser, reszta kukurydzy, reszta białek, wierzch posypuję żółtkami jak na zdjęciu :
każdą warstwę smaruję majonezem
I voila sałatka gotowa :-)
Oto rezultat moich zmagań :
Jestem zadowolona, bo wiem że danie jest sprawdzone i na pewno będzie smakowało,
to dodaje skrzydeł:-)
Ściskam !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/02/saatka-z-tunczyka.html