ßßß Cookit - przepis na Zupa - krem marchewkowy z grapefruitem i koperkiem

Zupa - krem marchewkowy z grapefruitem i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo ciekawa zupa-krem o oryginalnym smaku. Przepis pochodzi z "Moje gotowanie" nr 1/2013.
Czas przygotowania: 30 min. + 20 min. w piecu + 40 min. gotowania
Ilość porcji: 4
Składniki:
80 dkg marchwi
2 grapefruity
1 pęczek koperku
1,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotować bulion warzywny.
Wycisnąć sok z 1 grapefruita.
Sok z grapefruita wymieszać z miodem i oliwą.
Marchewki obrać i pokroić na kilka kawałków.
Marchewki ułożyc w naczyniu do zapiekania. Polać sosem grapefruitowo-miodowym. Oprószyć solą i pieprzem.
Naczynie z marchewkami wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Do bulionu włożyć marchewki z całym sosem. Gotować przez 40 min.
Obrać i wyfiletować drugiego grapefruita.
Ugotowaną zupę zblendować na krem. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grapefruitem i dużą porcją koperku.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/01/zupa-krem-marchewkowy-z-graperfuitem-i.html