Wykonanie
Kiedy goście są już na horyzoncie, a lodówka świeci pustkami proponuję zrobić tą niezwykle szybką i prostą
sałatkę. Powstała kiedyś przypadkowo, kiedy po obiedzie zostało sporo
kaszy jaglanej i tak zasmakowała, że często pojawia się na naszym
stole, szczególnie, że jej przygotowanie jest niezwykle proste.
Składniki:2 woreczki
kaszy jaglanej100 gr
szynkipół
żółtej paprykipół
czerwonej paprykiseler w słoikupuszka
czerwonej fasolipuszka
kukurydzy3 łyżki
majonezułyżka
ketchupułyżeczka
musztardypęczek
pietruszkisól,
pieprzKaszę ugotować w osolonej wodzie, a gdy wystygnie dodać do niej
seler,
fasolę i
kukurydzę. Pokroić
paprykę i
szynkę w dość drobną kostkę, posiekać
pietruszkę i dodać do pozostałych składników. Wymieszać razem z
ketchupem,
majonezem i
musztardą i doprawić do smaku.
Sałatka idealna dla tych, którzy mają dość sałatek z
ryżem i
kaszą kuskus. Wersja wegetariańska, bez
szynki, również jest wyśmienita i pożywna.